J. Brocka: Zníženie odvodov do druhého piliera je politikou "po vás potopa"

31.07.2012 Bratislava

Bratislava 31. júla (TASR) - Plánované zníženie odvodu do druhého piliera z aktuálnych 9 % na 4 % je politikou "po vás potopa". Toto bol odkaz opozičného politika Júliusa Brocku (KDH) vládnucej strane Smer-SD na čele s Robertom Ficom v rozprave k zmene zákona o sociálnom poistení v parlamente.

"Robert Fico nezabezpečí vyššie dôchodky z prvého ani z druhého piliera. Práve naopak, je zárukou nižších dôchodkov z prvého aj druhého piliera," upozornil. Sám premiér ešte počas svojho prvého vládnutia v rokoch 2006 až 2010 totiž vyhlasoval, že občania si v kapitalizačnom pilieri s 9-% odvodom nenasporia. "A so 4 % si už nasporia. Fico robí všetko preto, aby ľudí z piliera vyhnal," dodal.

Zníženie odvodu tak považuje sa dramatické, priam fatálne, keďže berie peniaze sporiteľom a zároveň z dlhodobejšieho hľadiska komplikuje situáciu v Sociálnej poisťovni (SP). "Zdroje SP sa zvýšia o 500 miliónov eur na úkor sporiteľov v druhom pilieri. Účet sporiteľa sa zníži o takmer 500 eur ročne, o 40 eur mesačne," zdôraznil.
 

Vyberte región